Hoe stel je een projectteam samen?

Hoe stel je een projectteam samen?

Hoe stel je een projectteam samen?

Het samenstellen van het perfecte projectteam is een stuk lastiger dan dat het op het eerste gezicht lijkt. Je kunt nog het beste talent bij elkaar zetten, maar je moet ook weten hoe verschillende persoonlijkheden met elkaar samenwerken. Zodat de som van iedereen bij elkaar meer is dan iedereen afzonderlijk. Maar hoe kun je dit het beste aanpakken? Als je een specifiek project hebt, waarvoor je een capabel projectteam moet samenstellen, dan kunnen de volgende stappen je helpen.

Bepaal het doel van het project

Als je niet weet wat exact het doel is dat het projectteam moet gaan vervullen, dan is het lastig om hiervoor de juiste mensen te kiezen. Daarom is het van groot belang dat je eerst duidelijkheid hebt over wat het team gaat doen. Gaat het team een nieuw product creëren? Of is dat al gebeurd en moet het nu de markt op gebracht worden? Of gaat het om een reorganisatie in het bedrijf – en moet het team dit op de meest efficiënte manier gaan realiseren? Er zijn honderden verschillende soorten projecten en ieder project vereist een ander soort team. Pak pen en papier, brainstorm met collega’s en zorg ervoor dat het 100% duidelijk is wat het projectteam moet gaat doen.

Afhankelijk van het doel, kies welke rollen er vervuld moeten worden

Nu dat het doel duidelijk is, kunnen er prioriteiten worden gekozen. Wat zijn belangrijkste vaardigheden waarover het team moet beschikken? Maak een lijstje hiervan en bedenk welke rollen je mensen moeten gaan vervullen. Om terug te komen bij het voorbeeld van een product dat de markt op gebracht moet worden – dan zijn hier bijvoorbeeld de volgende vaardigheden nodig:

 • Marketing
 • Communicatie
 • Technische kennis over het product
 • Sales
 • Kennis van de klant

Vervolgens kijk je of alle nodige kennis en vaardigheden al in huis zijn – of dat er van buiten de organisatie nieuwe mensen ingehuurd moeten worden. In ons geval zijn alle vaardigheden waarschijnlijk al in huis. De specifieke rollen die dit projectteam nodig heeft zijn de marketeer en de techneut. Maar er zijn nog meer rollen die een goed team moet hebben om een project met succes af te ronden:

6 type mensen die elk projectteam nodig heeft

Naast vaardigheid-specifieke rollen zijn er 6 essentiële rollen die elk team nodig heeft. Hier een kort overzicht:

 • Teamleider – de persoon die het team leidt en ervoor zorgt dat de communicatie tussen alle leden van het team goed verloopt.
 • Expert – de expert weet precies hoe het product/dienst/strategie in elkaar zit en is de persoon die de feiten altijd klaar heeft liggen wanneer de rest van het team deze nodig heeft.
 • Bedrijfsanalist – zorgt ervoor dat alle processen geoptimaliseerd zijn en dat iedereen toegang heeft tot de juiste middelen om zijn taak uit te voeren.
 • Externe adviseur – een perspectief van buitenaf kan vaak goede inzichten leveren op problemen waar het team zelf lastig uit komt. De externe adviseur is niet dagelijks betrokken en kan daarom voor een frisse blik van buitenaf zorgen.
 • Projectsponsor – dit is de persoon die verantwoordelijk is voor het project. Hij zorgt ervoor dat iedereen verantwoordelijk wordt gehouden voor de resultaten die van hem verwacht worden.
 • Klant – deze persoon ziet het product/dienst vanuit het perspectief van de klant.

Geef elke rol aan de juiste persoon & begin met het project

Als alle rollen gedefinieerd zijn is het zaak om elke rol aan de geschikte persoon te geven. Bekijk hiervoor wat de specifieke krachten of persoonlijke eigenschappen zijn van de mensen die je tot je beschikking hebt. Kijk ook naar waar iemand al ervaring mee heeft. Iemand die al meer projecten heeft geleid in het verleden, zou een streepje voor hebben om te kiezen als teamleider voor het huidige project. Wanneer alle rollen zijn gekozen kan het project gestart worden! (Specifieke strategieën voor het voltooien van het project ligt buiten de lens van dit artikel)

Project afgerond? Leer, factureer en ga door naar het volgende project

Nadat het project is afgerond is het belangrijk om te leren van het project. Welke fouten kunnen in de toekomst voorkomen worden? En waar kunnen bepaalde processen meer gestroomlijnd worden? Waren bepaalde rollen overbodig? Of waren er juist rollen vergeten – die het projectteam effectiever hadden kunnen maken? Stel jezelf (en je team) goede vragen zodat je kunt leren van het project.

Voordat je verder gaat met de volgende opdracht is het ook tijd om je project te factureren. Je kunt ook naar software kijken om je facturen te versturen. Dit is echter niet nodig, omdat je hier ook een factuur voorbeeld kunt downloaden.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *